Burn-out en re-integratie trajecten

Iedere persoon en elke situatie is weer anders en daarom is een traject altijd maatwerk.  Neem vooral even contact met ons op over de verschillende mogelijkheden. 

Aan de hand van een gratis en vrijblijvende kennismaking stellen we een trajectplan op in overleg en afgestemd met de degene om wie het gaat. 

We hebben jarenlange expertise opgebouwd op het gebied van ADD, ADHD en Hooggevoeligheid. We kunnen daarom de juiste begeleiding bieden voor mensen die langdurig zijn uitgevallen en weer duurzaam werkfit willen worden en op een passende manier willen re-integreren met een zo groot mogelijke slagingskans.

Kenmerken die vaak voorkomen bij mensen met ADHD zijn:

 • Moeite hebben met concentreren. Danwel zelf kunnen sturen waarop te concentreren.
 • Impulsief (geld uitgeven, in woorden, in relaties, ruzies)
 • Vaak verslavingsproblematiek
 • Vaak dingen vergeten
 • Moeite met opruimen en plannen
 • Altijd op zoek naar een (nieuwe) adrenalinekick
 • Ongeremd en enthousiast
 • Moeite met afronden (studies, taken, projecten)
 • Ongeduldig en rusteloos
 • Moeite met vaste procedures
 • Piekert veel en vaak
 • Snel verveeld (veel wisseling in banen, relaties, vrienden)
 • Gevoel hebben van onderpresteren
 • Super veel energie voor interessante zaken en hierin doorslaan (hyperfocus)
 • Vaak dingen kwijt zijn
 • Vaak slaapproblemen
 • Vaak te laat
 • Laag zelfbeeld, je denkt slecht over jezelf

Het is dus niet zo dat wanneer je ADHD hebt, je alleen een druk lijf hebt. Ook je gedachten gaan snel, nog sneller dan dat je lijf het bij kan houden

ADHD en burn-out

ADHD heeft veel kenmerken in zich die kunnen leiden naar een burn-out. Veel kenmerken gelden ook voor iemand met ADD. Het grote verschil tussen ADHD en ADD is de H. De H staat  voor hyperactiviteit.

Als we nu de kenmerken clusteren en deze vertalen naar de relatie met een burn-out, dan zien we dat het eigenlijk logisch is dat iemand met ADHD een verhoogde kans maakt om een burn-out te ontwikkelen.

Concentratie

Concentratie is het vermogen om je te focussen op een hoofdprikkel die jezelf kiest. Als je concentratie dus wat minder is dan ben je verhoogd afleidbaar. Je zelfgekozen hoofdprikkel moet concurreren met de toevallige prikkels in de buurt. Afleidbaarheid heeft op zich een functie en tegelijkertijd in bepaalde situaties erg lastig zijn en veel energie kosten.

De verhoogde afleidbaarheid kost dus per definitie energie. In vergelijking met iemand die zich goed kan concentreren ben je over de dag heen meer energie kwijt. Als je overbelast bent vermindert je concentratie nog meer en de cirkel is rond. Een burn-out is nu niet heel veel meer weg.

Plannen en ordenen

Iemand met ADHD heeft vaak moeite met ordenen en plannen (door een verminderde concentratie).  Je hebt moeite om taken te volbrengen, het is snel een chaos in je hoofd en in jeomgeving, je bent vaak dingen kwijt, je piekert veel om toch controle te houden en je hebt moeite om op tijd te komen.

Als je dit voor je ziet (ADHD’ers zijn vaak beelddenkers) dan word je al moe, laat staan dat je echte leven er zo uit ziet: Altijd haast, altijd iets kwijt, nooit overzicht hebben, altijd druk in je hoofd, nooit het gevoel hebben dat je controle hebt. Zonder een externe structuur (werk, relatie, omgeving die je veel structuur biedt) is een burn-out nooit ver weg.

Impulsiviteit

Mensen met ADHD zijn vaak op bepaalde vlakken impulsief. Waarin is per persoon verschillend. Maar denk bijvoorbeeld aan: met woorden (vaak ruzie), met geld (teveel uitgeven, met verslavingsgevoelige zaken, met gedrag wat niet handig is (te hard rijden, ontslag nemen etc.). Impulsiviteit kan verfrissend werken, maar ook veel stuk maken.

Stel je hebt alles op de rit, maar door jouw impulsiviteit maak je ook zomaar weer iets stuk. Dat levert veel frustratie op, bij jezelf en ook bij de mensen om je heen.

Hyperactiviteit

Eens lekker stilzitten of heerlijke rust in het hoofd zijn termen die niet direct herkend worden door iemand met ADHD. Er is altijd, of vaak, onrust. Deze onrust kan ook zorgen voor slechte nachten. Doordat de gedachtegang maar niet tot stoppen lijkt te komen is het lastig om echt te ontspannen. Het zorgt er vaak voor dat iemand gemakkelijk over zijn eigen grenzen gaat. De onrust zegt: aan de gang, maar het energieniveau hoeft hierbij helemaal niet in de pas te lopen. Weer een verklaarbare reden, dat iemand met ADHD een verhoogde kans op een burn-out heeft.

Gevolgen van ADHD

Daarnaast zijn er nog veel kenmerken die eigenlijk het gevolg zijn van bovenstaande symptomen: Altijd op zoek naar een adrenalinekick, gevoel voor onderpresteren, snel verveeld zijn en altijd op zoek naar interessante dingen schaar ik hier even onder. Het gevoel van onderpresteren neem ik even apart, maar de andere drie hebben allemaal te maken met het volgende:

Het gebrek aan concentratie is vaak het gevolg van een proces op stofjesniveau waarvan noradrenaline er één is. Als er nu adrenaline wordt aangemaakt (iets is leuks, spannends, nieuws etc), dan wordt er ook meer noradrenaline aangemaakt, waardoor de concentratie verbetert. Sterker nog: er ontstaat vaak een hyperfocus: er bestaat voor jou nog maar één hoofdprikkel. Je wilt nog maar één ding: doorgaan met deze prikkel. Je vergeet te rusten, te eten, te luisteren naar je partner of collega etc. Ook hierdoor vergeet je naar je grenzen te luisteren.

Gevoel van onderpresteren en laag zelfbeeld:

De kans is aanwezig dat je met ADHD vastloopt in de maatschappij als je je wilt aanpassen aan de omgeving. De omgeving verwacht dat je ‘normaal’ doet. Normaal in de zin van ‘zoals iedereen het doet’. Doordat je het gevoel hebt te moeten aanpassen aan hoe het hoort zet je continu je zenuwstelsel onder druk en daarmee ook je zelfbeeld. Vaak ontstaat de overtuinging ‘ik ben niet goed genoeg’. Dit gevoel niet goed genoeg te zijn, er niet helemaal bij te horen en te moeten aanpassen van iets wat je niet bent of niet goed kan zorgt vaakvoor een lage dunk over jezelf, een laag zelfbeeld, waardoor je jezelf nog meer onder druk zet.

Voor mensen met ADHD zijn concentratie, ordenen, plannen vaak erg lastig. Hierdoor kan het zijn dat je het werk wat past bij je intelligentieniveau niet kunt doen. De banen die je vol kunt houden zijn vaak van een lager niveau. Er ontstaat dan logischerwijs een gevoel van onderpresteren. Je kunt toch veel meer?

De combinatie van een laagzelfbeeld en een jezelf teveel aanpassen zorgt ervoor dat je “wegdrijft” bij jezelf, wat weer andere vervelende consequenties kan hebben als: Verslavingen, booshid, chronische stress, moeite met relaties en samenwerken, depressie en/of een burn-out. Je bent diep van binnen ontevreden of je wilt dingen overcompenseren, je gaat teveel je best doen, waardoor je weer je grenzen vergeet.

Het vinden van je eigen handleiding voor een lichter en leuker leven dat bij je past

In de coaching, eventueel aangevuld met een training, gaan we aan de slag om jouw unieke handleiding te vinden. Volledig afgestemd op wie jij in de kern bent.

Ieder persoon is uniek en ik kijk heel graag naar de kern waar de ADHD symptomen vandaan zijn gekomen zodat hier verandering in gebracht kan worden en er wel eindelijk meer rust in hoofd en lijf kan ontstaan.

1 op 1 coaching

In 1 op 1 coachsessies gaan we aan de slag met jouw persoonlijke coachdoelen om de gewenste situatie te bereiken.

Training

In een training gaan we op reis in de wondere wereld van persoonlijke ontwikkeling.              Kijk hier voor het aanbod.

Voor werkgevers en UWV

Klik op ‘Ontdek meer’ en neem vooral even contact met ons op voor meer informatie. We denken graag met je mee.

1 sessie van Annemarieke was er voor nodig om het vuur in mij aan te wakkeren. Ze is lekker zichzelf en dat nodigt helemaal uit om dat zelf ook te zijn. Haar open, nuchtere kijk en eerlijkheid samen met kennis en kunde maken het plaatje van Annemarieke compleet. Ik kan haar alleen maar aanbevelen!

Bas den Blaauwen

I highly recommend Annemarieke to anyone with AD(H)D studying at TU Delft. There are certain pressures that coincide with anxiety, lack of organization and overcoming failure. She does a terrific job of keeping things completely honest in a positive beneficial way. She is well aware of the pitfalls of the condition and she seems to almost always have methods she’s used in her personal life to overcome them. Annemarieke is also very well-versed in how physiology impacts psychology and the steps someone with AD(H)D can take to get the most out of their mind. Since I’ve met Annemarieke, I’ve been passing exams and doing an excellent job at work… without nearly as much worrying! Ze is uitstekend. Absolutely the right person to help you help yourself

Danny Marx

Wil je ook verandering in je huidige situatie?

Neem dan hier contact met mij op.

Een kennismakingsgesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Een kennismaking kan live in Heemstede, telefonisch en online. Je bent heel welkom en ik help je graag.

12 + 1 =